Het Roze Rijks
/
De geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland in het Rijksmuseum

 

Welkom in het Roze Rijks  

(For The Pink Rijksmuseum tour in  English  click here)  

Sinds de heropening op 13 april 2013 bezoeken zo’n drie miljoen mensen per jaar het Rijksmuseum in Amsterdam. Dagelijks genieten duizenden bezoeker van de tachtig zalen, met daarin achtduizend museale stukken. Het museum vertelt aan de hand van de tentoongestelde kunst- en gebruiksvoorwerpen de geschiedenis van Nederland van de middeleeuwen tot nu. Een geschiedenis waarin homoseksualiteit in meer of mindere mate natuurlijk ook zijn plek heeft. Nederland staat nu te boek als één van de meest liberale landen ter wereld waar het homoseksualiteit betreft. Dat dit niet altijd zo is geweest zal niemand verrassen. Tijdens het Roze Rijks neemt Arnout van Krimpen je mee op tour door het Rijksmuseum om je aan de hand van een aantal museale stukken iets te vertellen over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland.


Arnout van Krimpen


Na mijn studie aan de Akademie voor Kleinkunst heb ik voor diverse musea gewerkt. Voor het Joods Historisch Museum, Scheepvaartmuseum, de Hermitage en het Mauritshuis maakte ik theatrale vertalingen van tentoonstellingen. Daarnaast heb ik jarenlang als museumdocent gewerkt voor het Tropenmuseum en sinds de heropening in april 2013 doe ik dat ook voor het Rijksmuseum. Naast mijn museale werkzaamheden schrijf ik ook over kunst en cultuur voor bijvoorbeeld Winq/GK. Voor dit tijdschrift schreef ik in 2014 een artikel getiteld Het Roze Rijks waarvoor ik diepgaand onderzoek deed naar de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum. Op verzoek van het Rijksmuseum heb ik dit onderzoek ook gebruikt voor het ontwikkelen van een rondleiding die door hen bij speciale gelegenheden ingezet kan worden. Omdat gebleken is dat er ruime belangstelling bestaat voor deze rondleiding is deze ook te boeken rechtstreeks bij mij.


Tijden en prijzen

  • Een Roze Rijks rondleiding duurt 90 minuten en kost €112,50 (groepsprijs) exclusief de entree voor het Rijksmuseum. Deze prijs geldt voor een groep van één tot maximaal vijftien personen. Met een museumkaart is de entree van het Rijksmuseum gratis en kijk voor losse entreetickets voor het Rijksmuseum op  http://www.rijksmuseum.nl
  • Op zondag 21 juni 2015 is er tussen 15.15 uur en 16.45 uur een instaprondleiding gepland. Kosten hiervoor zijn €15,- per persoon exclusief de entree voor het Rijksmuseum. (De rondleiding gaat door bij een minimale deelname van 10 personen). Voor informatie en aanmeldingen: rozerijks@gmail.com of 0619604424
  • De Roze Rijks rondleiding is eventueel uit te breiden met andere onderwerpen zoals de Gouden eeuw (Rembrandt, Vermeer, Hals etcetera) , 19e eeuw (Breitner, van Gogh) of de Hoogtepunten van het Rijksmuseum. Kosten hiervoor zijn €75,- per uur.
  • Ook is het mogelijk om de Roze Rijks rondleiding uit te breiden met een stadswandeling langs het homomonument, café Het Mandje en andere roze bezienswaardigheden.


Contact

Voor informatie of boekingen kunt u mailen naar rozerijks@gmail.com of bel met +31619604424